Ученици

Въвеждат уседналост за първолаците в Шумен

Уседналостта в района на училището със срок поне 3 години ще носи допълнителни точки на първолаците в Шумен от новата учебна година. Непромененият постоянен адрес е един от факторите за подбор на ученици при прием в първи клас в проект за наредба на общинския съвет, който беше представен пред репортери във вторник. До 19 февруари ще върви обществено обсъждане на системата, а на сесията на общинския съвет на 22 февруари се очаква да бъдат одобрени както наредба за първолаците, така и за приема на децата в детските градини.

От новата учебна година кандидатстването за детски градини и за първи клас ще става по интернет, а класирането ще се извършва автоматично. Основният критерий ще бъде желанието на родителите, но там където за едно място има повече от едно дете, ще бъдат прилагани и допълнителни показатели, които ще носят точки, обясни заместник-кметът Найден Косев. Бонус при приема ще е местожителство в района на детското или учебното заведение, като за целта градът ще бъде разделен на райони. Допълнителни точки ще има, ако вече едно дете е в същата детска градина, ако семейството е многодетно, или детето има заболявания.

Уседналостта в Шумен ще даде предимство на децата от града пред тези от съседни общини. През последните години много семейства от северната част на Шуменска област се местят към областния център на квартира или купуват апартаменти, за да могат децата им да започнат училище в града. Децата от градските семейства, които имат 3 годишна регистрация в района на училището ще имат предимство пред пришълците.

Въвеждането на критерии ще улесни отсяването на ученици в училищата с най-голям наплив. Според данните на общината места има достатъчно за всички. Очаква се наесен за 9 места да кандидатстват средно 6-има първолаци и битката ще е не за място в училище, а за няколко училища и дузина конкретни паралелки, за които се носи добра слава на началните учителки.

Източник: monitor.bg