Мнения

Въвеждат дистанционно обучение през зимата?

Обмисля се възможността за дистанционно обучение в училищата по подобие на това в университетите. Иновацията ще се отнася за школата в малките населени места, обясни пред депутатите от образователната комисия в края на миналата седмица министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Целта е децата от малките градове и села да не пропускат училищен материал през най-студените дни, когато заради преспите не успяват да стигнат до класната стая.

Всички добри идеи на предишните управляващи министерството ще бъдат продължени, увери Клисарова.

Министърът още веднъж наблегна на идеята за стимулиране на училищата-отличници и за това учебните заведения, чиито възпитаници показват по-добри резултати на матурите и намаляват броя на отпадащите си ученици, ще получат парични бонуси.

Министърът обеща до края на годината да бъде внесен проект на закон за средното образование в парламента. Тя обеща да работи и за по-високи възнаграждения на педагозите.

„Трябва да върнем доверието в българския учител и да мислим за по-доброто му заплащане спрямо квалификацията му. В момента разликата в заплатата между младши и старши учител е 12 лева“, коментира Клисарова.

„Трябва да привлечем и повече млади кадри в училищата. Затова може да се обмисли въвеждането на допълнителни стипендии на студентите по педагогика, както и заплащане на стажовете им“, каза образователният министър.