Институции Ученици

Въвеждат дистанционно обучение по български език за децата в чужбина

Въвеждат дистационно обучение по български език и литература за сънародниците ни в чужбина. Целта е да може повече деца от различни краища на света да го научат.

Идеята не е нова. Тя е била заложена в приетата преди 4 години стратегия за българите в чужбина. Реализацията ѝ обаче се бави.

След няколко месеца разговори и срещи с различни институции вероятността да стане факт става все по-голяма. Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепя и работи ефективно са осъществяването ѝ, а 11-та годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) премина именно под нейния патронаж.

В понеделник с Илияна Йотова се срещна председателят на Асоциацията и директор на българското училище във Виена Ирина Владикова. Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че към днешна дата определено има напредък в това отношение.

„Всичко е построено с много труд, ентусиазъм и вяра. Срещите с институциите в началото бяха много трудни, но това ни обедини и ни накара да бъдем още по-упорити“, каза още Ирина Владикова.

Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, които живеят на места, където няма голяма българска общност и училище, да усвоят езика.

За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ „Св. Климент Охридски“. Те са в съответствие с държавните образователни стандарти и синхронизирани с общата европейска езикова рамка.

Източник: dnes.bg