Мнения

Въвеждат дистанционно обучение в училищата

Възможност за дистанционно обучение ще бъде въведена с новия закон за училищното образование, съобщават от просветното министерство.

Тя ще се предоставя за тези, които решат да прекъснат обучението си в десети клас. След въвеждането на промените, учениците ще могат да получат удостоверение за завършен гимназиален етап и ще могат да работят, ако пожелаят. След това, на избран от тях етап от живота ще им се даде шанс да завършат средното си образование със задочно взети 11 и 12-ти клас.

„Идеята ни е най-вече децата от средищните училища да бъдат улеснени. Те ще могат да ходят на училище до 10-и клас близо до родното си място, а след това да решат какво да правят. Дори и да пътуват в друг по-голям и далечен град, за да учат, ще са достатъчно големи“, обясни Асен Александров, съветник на министъра на образованието Сергей Игнатов, цитиран от „Труд“.

Дистанционната форма ще бъде удобна и за учениците, които по различни причини не могат да са в класните стати.

Важно уточнение е, че за да се кандидатства в университет се изискват оценките от матурите, които се взимат в 11 и 12-ти клас, което значи, че кандидатите за ВУЗ трябва във всички случаи да са със завършено средно образование.

снимка: monitor.bg