Ученици Училища

Входът за гимназия излиза по-скъп, отколкото за университета

Курсовете за подготовка за националното външно оценяване в 7-и клас, с оценките от което се кандидатства в гимназия, излизат по-скъпо, отколкото преговорът на материала за матурите в 12-и клас, които пък често служат за вход в университет, показа проверка.

За целогодишно обучение от общо 120 учебни часа по български език и литература или математика родителите на кандидат-гимназистите трябва да броят 3 вноски от по 260 лв. или общо 780 лв. За преговор от 104 учебни часа на граматика и литературни произведения от 11-и и 12-и клас пък зрелостниците ще платят 640 лв., или със 140 лв. по-малко.

Столична школа предлага и промоция – по-ниска цена за уроци по два предмета. Ако седмокласникът посещава едновременно курсове по български език и литература и по математика, то при три равни вноски от 398 лв. обучението му може да излезе само 1194 лв. Така родителите ще си спестят 370 лв.

Доста по-солено ще им излезе, ако плащат отделно за всяко занимание, тъй като за 4 учебни часа трябва да броят по 32 лв. Така, ако детето посещава всички 120 учебни часа от курса, родителите ще трябва да броят общо 960 лв., или със 180 лв. повече от сумата на вноски. За зрелостниците пък 4 учебни часа излизат 36 лв. По този начин за 104 учебни часа ще трябва да подготвят 936 лв., или с 296 лв. повече, отколкото ако платят всичко наведнъж, пише „Монитор“.

В сайтове за частни уроци тарифите по математика варират от 6 до 30 лева, като най-честите оферти са за 10 и 15 лева на час. По български език и литература средната цена на урок е около 7-8 лв. Най-евтините предложения отново са 6 лв., но пък най-скъпите не надхвърлят 20 лв. Посещение в груповите занимания за 4-5 души пък излиза до 10 лв. Десетки са частните преподаватели и подготвителните центрове за обучение и кандидатстване след 7-и клас във Варна, като повечето вземат по 10 лева на учебен час и 15 лева за астрономически.

Някои центрове предлагат 6-седмични курсове по 288 лева за групово обучение и 346 лева за индивидуално обучение по математика. Уроците по български език и литература излизат 346 лева в група и 389 лева индивидуално. При обучението за кандидатстване след 7-и клас се провеждат и пробни изпити по български език и литература и математика.

Онлайн подготовка за матурата по български език и литература или математика през мобилно устройство предлагат в различни сайтове за курсове. Така зрелостниците могат да се подготвят, пътувайки в градския транспорт или в парка. Предимството на този вид уроци е, че обучението не е обвързано с конкретно време. Учениците имат и възможност за многократно преглеждане на уроците, ако усетят, че са забравили нещо, или просто искат да са сигурни за нещо, когато се колебаят. Онлайн курсът включва опреснителна част по езикова култура, преговор на учебния материал от 11-и клас по литература и надграждане на актуалните знания от текущата подготовка в 12-и клас от училище, както и няколко часа подготовка за писане на есе, резюме и интерпретативно съчинение. Накрая записалите курса имат възможност да решат и няколко примерни теста за матура.

Източник: monitor.bg