Институции

ВУЗ-ове на лов за студенти: Предлагат смартфони и джипове

Някои български университети опират до нови техники за привличане на студенти, а именно предлагане на екскурзия, смартфон и дори джип на най-успешните кадри. Меркантилното примамване на нови студенти по този начин не е родно откритие. Както Папата го формулира – има цялостна загуба и девалвация в ценностната система на обществото. Това посочиха журналистът Мира Баджева и бившият министър на образованието Сергей Игнатов в ефира на Bulgaria on Air.

„До 89-та г. основните ценности у нас са култура, образование, любов. За 93-та г. тези три бяха в дъното на класацията. Какво ли е сега?“, риторично попита Игнатов.

Според Баджева покварата в студентските приеми се дължи на факта, че за географските и демографските мащаби на държавата ни има прекалено много университети, които пък се борят помежду си за малкото останали студенти. „Регионалният криворазбран патриотизъм доведе до прекомерното количество университети за малка България, а именно 51“, заяви тя.

А бившият министър на образованието допълни към изказването ѝ, че глобализацията е довела до невиждано съревнование между университетите.

„Хората, които записват учителски специалности като педагогика, филология, история и други, трябва да се стимулират като не плащат семестриални такси. Докато бизнесът не влезе активно в образованието и не започне да си поръчва специалности или да води за ръка студентите лошият диалог между двете среди ще продължава“, категоричен бе той.

Източник: bgonair.bg