Институции

ВУЗ в Пловдив завъртя лотария за студенти

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите завърта собствена лотария с 25 щастливи факултетни номера на студенти, като най-големият късметлия измежду първокурсниците ще подкара джип 4х4. Другите награди са 7-дневна почивка за двама във Велинград, смартфони, лаптопи и таблети.

Бонусът не е за привличане на първокурсници в демографската криза, а по повод 25-годишнината на вуза, обясняват от ръководството. Затова и тъй наречените щастливи факултетни номера са 25. Те ще бъдат изтеглени на студентския празник 8 декември.

Искаме да отбележим по атрактивен начин годишнината, коментира ректорът проф. Димитър Димитров. И уточни, че джипът е нов, голям и съвременен, а лотарията – честна. Първоначално кампанията действително била обявена само за новозаписани първокурсници за следващата учебна година. Останалите обаче се почувствали ощетени, затова ръководството разширило периметъра и в играта ще имат възможност да се включат всички техни студенти от Пловдив, двата филиала в Русе и Велико Търново, както и записаните в дистанционна форма на обучение.

Тази година ВУАРР ще приеме 2800 студенти във всички структури и форми. Нашата цел е да сме близо до регионите и студентите от малките населени места да не са дискриминирани по географски принцип по отношение на достъпа до образование, каза проф. Димитров. Така студентите, особено в дистанционната форма, могат да учат, без да се откъсват от семейството, и в същото време да въртят свои стопанства, обясни той. Мотивацията им по този начин е по-голяма, дано джипът се падне на човек, който ще го ползва като фермер, а не за показност, надява се ректорът.

Честванията във ВУАРР вече започнаха през януари с представянето на енциклопедията „Изявени пловдивчани” на академичното издателство. През април в Русе предстои конференция, на която и учените да си кажат думата за бежанския проблем и актуалната ситуация на Балканите и в Близкия Изток. През май под тепетата ще гостува писателят Антон Дончев, а ВУАРР ще връчи почетното звание „доктор хонорис кауза” на проф. Слави Табаков. Кулминацията ще е концерт с участието на Стефан Диомов навръх Димитровден, тъй като ВУАРР е отворил врати точно на 26 октомври.

Източник: marica.bg