Институции

Вузовете ще обявяват оценки и класиране само с входящ номер

От това лято пловдивските вузове свалят имената на кандидат-студентите от Стената на плача. Мярката е заради затягането на режима за опазване на личните данни. След като първи Софийският университет обяви, че няма да прилага предишния начин за оповестяване на резултатите от приемната кампания, промяна в подхода е обсъдена и от ръководствата на висшите учебни заведения под тепетата.

В Медицинския университет не са склонни да се откажат изцяло от Стената на плача със списъци с резултати и приети на различните етапи от класирането. Това е форма на прозрачност, обясни зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева. Тази година обаче на информационното табло няма да се изписват трите имена на кандидат-студента, а само входящият му номер. Всеки има персонален достъп и онлайн, но вижда само своя резултат. За да могат да се ориентират младежите какви са шансовете им, вузът публикува и процентите на слаби, средни, добри, много добри и отлични оценки по биология и химия.

В последните години кандидатите ползват най-вече възможността да проверка на резултатите по интернет, но не сме премахнали Стената на плача, защото мнозина добиват там представа за общия успех и си правят сметки за шансовете за класиране, каза и зам.-ректорът по учебната дейност на Пловдивския университет доц. Мария Стоянова. При подаването на заявление за участие в предварителната и редовната кампания всеки подписва декларация, че е съгласен вузът да ползва и обработва личните му данни. За да спази новия режим обаче, Пловдивският университет също тази година ще впише в списъците на Стената на плача само входящите номера, оценките и в коя специалност е класиран кандидатът, без да оповестява публично трите му имена като досега.

В Аграрния университет Стената на плача вече изцяло е отпаднала, тъй като кандидат-студентите правят проверката изцяло онлайн.

Регионалното управление по образование в Пловдив също преустанови практиката на входовете на училищата да се разлепват списъци с резултатите на седмокласниците от националните външни оценявания и на зрелостниците от матурите. До това се стигна още преди 2 години след жалба от страна на родители. Още тогава МОН даде инструкции да се прекрати обявяването на резултати по този начин в училищата в цялата страна.

Източник: marica.bg