Учители

ВТУ издал незаконни свидетелства за учители на 170 италианци

Великотърновският университет е издал незаконни свидетелства за професионална квалификация „учител“ на 170 италианци, констатира проверка на Министерството на образованието. Ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов трябва да анулира дипломите, посочват от МОН.

За случая е сезиран главният прокурор. Проверката е направена в средата на април тази година. В нея се констатира, че има подправено решение на Академичния съвет по отношение на обучението на италианците. Ректорът проф. Христо Бонджолов коментира, че проверката е тенденциозна и по думите му цели да възпрепятства предстоящата акредитация на ВТУ. „Това е курс, педагогическа квалификация, разбира се, че са законни дипломите“, каза проф. Бонджолов за издадените дипломи, предаде БНР.

Италианците са обучавани дистанционно и са платили такса от 400 лева за курса. Проверката констатира, че италианците с незаконните свидетелства за учител са били и незаконно записани, и незаконно обучавани в Европейския политехнически университет в Перник.

Източник: actualno.com