Училища

ВТУ закрива специалности

Просветното министерство готви изключително мащабна програма за оптимизиране на разходите на Великотърновския университет. Неотдавна стана ясно, че той има 1,6 млн. задължения за строителни дейности, а преподаватели чакат хонорари за магистърските програми в размер на 1,2 млн.

Съгласно програмата за оптимизация на вуза, предложена от МОН на кабинета, до края на 2016 г. трябва да бъде преодолян бюджетният дефицит, а до 1 януари 2019 г. да се намали фонд „Работна заплата“ до размера на държавната субсидия, пише „Стандарт“.

Сред мерките, които ще бъдат предприети, е спиране на приема в тези специалности, в които през 2015-16 година са се записали под шестима студенти. Такива са 13 специалности, сред които славистика, русистика, математика и информатика, приложна математика, скулптура, реставрация и консервация.

Друга оздравителна мярка, която ще бъде приложена, е пенсионирането на всички преподаватели, които са достигнали задължителната пенсионна възраст. Ще бъдат съкратени и петима души от административния персонал, ще бъдат прекратени и договорите за предоставяне на услуги с адвокатски кантори.

През следващите години поетапно ще бъде съкращаван административен персонал с по 10 или 5 на сто. Въвежда се мораториум за обявяване на нови конкурси за доценти и професори до разработване на критерии за заемане на тези длъжности. Ще бъдат намалени с една трета възнагражденията на научните журита. Онези кандидати, които искат да придобият степента доктор на науките, сами поемат разходите си.