Институции

ВТУ анулира незаконни свидетелства за квалификация „учител“ на 170 италианци

Великотърновският университет е анулирал незаконните свидетелства за професионална квалификация „учител“ на 170 италианци, установи проверка на Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Преписката се изпраща по компетентност до Районната прокуратура в София, защото има данни за престъпление за подправяне на документ, използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация.

Незаконните свидетелства бяха установени през април тази година при проверка на МОН. Италианците са били и незаконно записани, и незаконно обучавани за учители в Европейския политехнически университет в Перник. Обучението на чуждите граждани е било прехвърлено във ВТУ, който има акредитация за това, но не е било прието нужното решение на Академичния съвет, констатират проверките на Министерство на образованието и науката и Окръжната прокуратура.

Установено е също, че е било подправено решение на висшия орган на ВТУ, което е престъпно деяние, посочват от прокуратурата. Подправеният документ е бил използван от ректора на ВТУ. Законът предвижда лишаване от свобода до две години.

Източник: novini.bg