Мнения

Второ издание на Софийския фестивал на науката

Второто издание на Софийския фестивал на науката, който предстои да се проведе през месец май тази година, отново ще е под патронажа на министър Сергей Игнатов, предава пресцентърът на МОМН.

Това уникално за България събитие е в синхрон с основните приоритети и политики на министерството на образованието, младежта и науката за повишаване интереса на младите хора към науката, представяне на учебното съдържание по атрактивен и забавен начин, както  и за популяризиране на научните постижения.

Фестивалът е основан от Британски съвет и форум „Демокрит“ през 2011 г.

Предстоящото издание на фестивала през 2012 г. обещава да търси отговор на въпроса „Какво ни очаква?“. „Армагедон 2012? Не, благодаря!“ е забавният поглед на учените към популярните апокалиптични прогнози.

„Роботи, хуманоиди, изкуствен интелект – на изчезване ли са човеците?“ е другият акцент на фестивала.

Събитията са организирани така, че да обхващат почти всички възрастови групи. Целта е максимален брой ученици, преподаватели и граждани да имат възможността да се докоснат до науката, представена по интересен и разбираем начин.

Предвидени са интересни събития като химически опити на поляната, забавни физични опити, детска архитектурна работилница, фото изложби на човешки хромозоми и макрофотография и др.

Посетителите ще имат шанса да научат повече за свръхновите, извънземните цивилизации, нано и лего роботи, молекулярен ресторант и т.н. Теми като „Животът и смъртта на една енигма“, посветена на 100-годишнината от раждането на Алън Тюринг, „Какво точно ни казват синоптиците в прогнозата за времето?“,  както и много други интересни научни факти, също ще са обект на фестивала.

На 11 май 2012 г., в рамките на фестивала, ще се проведе и националният финал на конкурса „Лаборатория за слава“, на който МОМН е основен партньор от неговото начало през 2007 г. Конкурсът е насочен към млади хора на възраст между 18 и 35 години, занимаващи се с наука, които умеят атрактивно и разбираемо да представят своите научни интереси пред широка публика. Победителят в състезанието за комуникация на науката ще представя страната ни на международния финал на конкурса, който се провежда ежегодно в рамките на Фестивала на науката в гр. Челтнъм, Обединеното кралство.

Допълнителна информация за темите и събитията във второто издание на Софийски фестивал на науката и конкурс „Лаборатория за слава” можете да намерите на официалната страница: http://www.sofiasciencefestival.bg/