Училища

Втора Английска най-желана в София, Немската – най-трудна

Най-желаната гимназия в София е Втора Английска гимназия „Томас Джеферсън“, а в 91-ва Немска се влиза най-трудно, става ясно от изнесеното вчета първо класиране за прием на седмокласници в профилираните паралелки.

6826 ученици са подали заявления за кандидатстване тази година, което е с 449 повече отколкото през миналата. По време на тази кампания обаче и баловете за влизане са по-високи, отбелязва „Сега“.

Втора английска гимназия е посочена като най-желаната от 1994 ученици. Най-атрактивна за бъдещите гимназисти е паралелката с изучаване на английски с немски. За поредна година най-трудно се влиза в 91-ва Немска гимназия. Последното прието дете е с бал 34.072. Там е приет и единственият ученик от София с максимален бал 36.00. Това е възпитаничката на 137-о училище в „Люлин“ Евина Кехайова.

СМГ е на второ място по минимален бал, „говорят“ анализите на класирането. В нея няма квоти за момчета и момичета. Последният кандидат в списъка на приетите има сбор 33.929. С резултат 33.072 е последният кандидат-гимназист в 73-то СОУ, известно като Втора немска.

Най-лесно, с бал 18.071, се влиза в Професионалната гимназия по транспорт „МакГахан“.

Според шефката на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева, причината за по-високите балове са по-добрите резултати на изпита по математика.

На изчакване към момента са 369 ученика в София. Свободните места са 320. Причината да се получи тази ситуация е, че учениците не са записали достатъчно желания и не са ги подредили така, че да успеят да се класират при всички положения, уточнява още изданието.