Училища

Всяко четвърто училище няма камера в класната стая

Приблизително всяко четвърто училище няма осигурено видеонаблюдение в класните си стаи. Школата в страната са 2380, като в 1705 има камери в залите, в които учат децата. Това става ясно от статистика на Министерството на образованието и науката, която предоставиха на „Монитор“.

Общо в 2029 учебни заведения има осигурено видеонаблюдение, като камерите се монтират в дворовете, на входовете, в коридорите и в някои класни стаи. Записваща техника на входовете е поставена в 1926 училища, на дворовете – в 1855 училища, а в класните стаи – в 1705. Очаква се по национална програма „Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“ видеонаблюдение да бъде изградено в 48 държавни училища, обясниха още от образователното министерство.

В някои учебни заведения, като 31 СУЧЕМ например, камери са поставени почти навсякъде – в коридорите, в двора, на входа, както и в класните стаи. Директорката на учебното заведение Николина Николчева разказа, че видеозаписите често служели като безпристрастен „свидетел“ при решаване на спорове и противоречия между учители и ученици или пък между съученици.

Така, ако две деца имат някакъв конфликт и различни версии около него, видеоматериалите помагат за установяване на реалните факти.

Също така учениците сами искали да се гледат записи, когато например си загубят някаква вещ.

Видеонаблюдението спомагало и при разкриване на криминални случаи. Така например преди време крадец влезнал рано сутрин в училището, докато охранителят правел обход. Обирджията успял да задигне лаптоп и касетофон от една от класните стаи, но освен това уплашил дете, което го заварило в училище. Впоследствие от учебното заведение предоставили видеозаписите на полицията и крадецът бил намерен.

Камерите обаче не винаги могат да предотвратят кражба. Пресен пример за това е случаят, при който на седмокласник от 31 СУЧЕМ му крадат колелото, което било изключително ценно за ученика, защото сам си го бил направил. Момчето заключило возилото си в определеното за това място в двора. По-късно обаче дошли две момчета. Едното също било с колело, а другото без. Второто момче се обърнало към заключеното колело, отключило го и така на практика го откраднало, разказа още Николчева. Тя обясни, че това действие на камерите няма как да се регистрира предварително като кражба, защото се виждало просто момче в гръб, което отключвало колело.

Очаква се и тази година матурите да протекат под видеонаблюдение, с цел предотвратяване на преписване и възможност за доказване на нарушаване на правилата.

Директори на забавачки отказват родителите от вътрешно видеонаблюдение

Директори на забавачки в район „Илинден“ в столицата използват анкети по телефона с родителите, за да ги уговарят срещу поставяне на вътрешни камери за наблюдение на децата. Така те влияят на избора на родителите, оплакват се пред „Монитор“ майки и татковци. Директорите в останалите райони пък дават въпросници, които не са анонимни и родителите признават, че не са написали истинското си мнение, заради притеснение от лошо отношение към децата им после.

Проведените досега анкети показват, че родители и педагози не могат да стигнат до съгласие относно поставяне на вътрешно видеонаблюдение в детските градини, установи проверка на „Монитор“.

До края на месеца Столичната община (СО) ще събира информация за забавачките, в които директорите са получили съгласие от страна на родители, педагогически и обществени съвети за поставяне на камери в групите в детските градини. До допитването се стигна след протести на родители под надслов „Не на насилието над децата в детските градини“.

“В момента няма законен регламент за поставяне на камери затова ние залагаме съвсем ясен принцип – общината ще осигури финансиране за вътрешно видеонаблюдение навсякъде, където се постигне разбирателство между педагогическият съвет и родители“, заяви зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. От „Московска“ 33 обаче са категорично против камерите да имат връзка с интернет.

„Често самият персонал не смята, че един шамар или обида е нещо нередно, за да се вдига шум. В други случаи тези, които виждат и чуват, мълчат, защото ги е страх да не си изгубят работата. Пак всичко опира до директора. Сигурно има начини да се докаже насилие, но не във всички случаи“, каза тя.

В момента от 194 столични детски градини камери в групите са поставени в 16. Външно наблюдение обаче има в 85% от забавачките и се монтира във всички нови детски заведения, които общината открива.

В 48 от общо 51 общински детски градини във Варна има изградено външно видеонаблюдение, което обхваща входове, дворове и постъпи към сградата, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“.

Вътрешно видеонаблюдение обаче има изградено, и то преди 4 години, само в една детска градина, където 100% от родителите са дали съгласието си за това. 6471 родители са участвали в анкетата, като 59% от анкетираните искат поставянето на видеонаблюдение, 19% са против, а 21% не могат да преценят.

След грозния скандал в бургаското ОДЗ „Брезичка“, който извади на бял свят физическо и вербално насилие над децата, видеокамери в градината все още няма. „Процедурата е в ход, камерите ще бъдат монтирани в най-скоро време“, заяви директорката Константина Иванова. Тя обаче уточни, че камери ще бъдат поставени само в една от общо осемте групи в забавачката. Под видеонаблюдение ще бъде само група „Мики Маус“, в която учителки бяха заснети да малтретират психически и физически хлапетата.

Близо половината детски градини в община Бургас са инсталирали видеокамери доброволно и по собствена инициатива.

Източник: monitor.bg