Ученици

Всяко пето дете на гурбетчии повтаря класа

Всяко пето дете на гурбетчии е повтаряло класа в прогимназиалния етап на образованието си. Това показва национално проучване на УНИЦЕФ за ефекта върху децата, чийто родители работят в чужбина, проведено през 2016 година. 23% от анкетираните деца на гурбетчии са заявили, че в периода от 5-и до 7-и клас са повтаряли поне веднъж една и съща учебна година.

11,5 на сто от хлапетата пък са признали, че преди да вземат диплома за начално образование са повтаряли един и същи клас. „Децата, чиито родители работят в чужбина, обикновено понижават успеха си в училище“, коментира пред „Монитор“ ръководителят на проучването проф. Петя Кабакчиева. Изследването показва, че в бележника на всяко четвърто хлапе, чиято майка е зад граница, преобладават тройки. За сравнение 1 от 10 деца, които живеят тук с двамата си родители, има такива оценки.

„Освен понижен успех децата, чиито родители работят в чужбина, имат по-често проблеми с Детската педагогическа стая“, заяви проф. Кабакчиева.
Близо 40% от анкетираните непълнолетни с двамата родители на гурбет са работили с психолози, заради проблемно поведение. Най-често в Детска педагогическа стая хлапетата попадат, заради системни бягства от час или от дома си. „Децата с родители в чужбина са по-склонни към употреба на наркотици и алкохол, да изпаднат в депресия или да откажат да ходят на училище“, обясни проф Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

Източник: monitor.bg