Институции Ученици

Всички институции са ангажирани срещу неграмотността, категоричен е министърът

Там, където го няма семейството, трябва да има много по-силна държава. Когато институциите работят заедно, тогава ще има ефект. Изискват се многочасови усилия в тази насока. Смятам, че за момента всички институции са ангажирани срещу неграмотността.

Това обясни по БНТ просветният министър Красимир Вълчев по повод на децата, които изпадат от образователната система на страната.

,,Трябва да се възпитава уважение на децата към учителя. Процесът на изграждане на доверие е много труден. Трябва да се положат усилия, най-вече от страна на родителите. Също така трябва да засилим възпитателната функция в училището, защото днешните деца ще бъдат утрешните родители“, посочи Вълчев.

,,Ще имаме проблеми във всички обществени сфери, не само с учителите. Не можем да останем без учители, инженери, лекари… Най-големият недостиг ще дойде след около 10 години. До 10-12 години ще бъде най-големият разрив. Днес все по-трудно се мотивира да станат учители. В тази връзка учителската заплата трябва да е по-висока от средната за страната. Може би трябва да надвишава 120 процента“, коментира министър проблемът с кадрите в образованието.

,,Образованието трябва да е адекватно за пазара. Трябва да подготвим децата да бъдат подготвени за пазара на труда за професии, които навярно ще им трябват и през 2050 година. Трябва предприемачество, креативност, дигитални услуги. Трябва да им осигурим умения на създатели – такива, които ще създават изкуствен интелект. По тази причина въвеждаме компютърно моделиране от 3 клас, за да се научат децата на алгоритми, макар и на доста елементарно ниво“, допълни министърът.

,,Само за около 180 000 деца има закупени шкафчета. Имаме планове до края на годината да финансираме закупуването на още шкафчета за децата от 1 до 7 клас“, поясни Красимир Вълчев.

,,Най-вероятно от 1-ви януари НИМХ ще бъде изведен от БАН и ще премине към Министерството на образованието. Това е вариантът, който ми се струва най-справедлив за всички“, посочи Вълчев относно съдбата на института.

Източник: novini.bg