Институции Ученици

Все повече ученици искат да учат в парaлeлки за електромобили

Почти десетократно се е увеличил броят на учениците, които са се насочили към професионално обучение за електромобили.

През 2016 – 2017 учебна година по специалността „Електрически превозни средства“ са се обучавали 22 ученици в една професионална гимназия, а през 2018 – 2019 учебна година – 265 ученици  в седем професионални гимназии.

Интересът към специалността нараства и в утвърдения план-прием за 2019/2020 година броят на училищата, заявили тази специалност е осем, а планираният брой ученици за прием след 7 клас по специалността е 208, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Министърът получи голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение. Това стана на официална церемония по връчването на годишните награди на Индустриалния клъстер „Електромобили“ – ИКЕМ за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2018 г.

Министърът благодари за признанието и каза, че съвместната работа между бизнеса и професионалните гимназии е важна и необходима.

„Радвам се, че имаме възможност да работим заедно, за да осигурим модерно професионално образование и обучение, в съответствие с потребностите на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора“, каза министърът, цитиран от пресцентъра на МОН.

Вълчев е съобщил, че Секторният съвет за електрическа мобилност ще популяризира обучения по новата специалност „Електрически превозни средства“, в която има прием от 2016 година с повишаващ се интерес.

В обръщението си министърът е допълнил, че предстои разработването на учебни програми и информационни събития за засилване на интереса у учениците към специалността. Министърът посочи, че заедно с това ще се провеждат и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

Източник: dnes.bg