Ученици

Все повече зрелостници отиват да учат в чужбина

Все по-голям става процентът на зрелостниците, които заминават да учат в чужбина. Ако през 2014 г. зад граница са заминали около 15% от абитуриентите ни, то през 2015 г. делът им става 1ю7 %. Предпочитаните специалности от родните кандидат-студенти пък се запазват относително постоянни – бизнес и компютърни науки, архитектура, интериорен дизайн. Това показват данни на Образователното министерство за легализираните дипломи за 2015 г.

През 2014 г. издадените от МОН удостоверения апостил на документи за средно образование са били 9037, което от 58 хил. ученици, явили се на задължителните матури, прави към 15% от випуска. За 2015 г. броят на зрелостниците, които се подготвят за чужбина, е спаднал до 8818 души.

Като се има предвид обаче по-малкият випуск през м.г., когато на държавни зрелостни изпити се явиха около 52 хил. зрелостници, излиза, че близо 17% от тях са заминали зад граница, за да продължат там обучението си. Сравнението между 2013 и 2014 г. също показва скок както в броя на легализираните дипломи, така и на процента от общия им брой – приблизително от 12 на 15%, пише в. „Сега“.  За тази година все още не е ясен окончателният брой на легализираните дипломи за средно образование.

По данни на МОН от началото на 2016 г. до края на юли т.г. са издадени 5929 удостоверения апостил на документи за средно образование. Заминаващите да учат в чужбина абитуриенти със сигурност са повече, защото не всички приети зад граница имат нужда от легализирана диплома. В някои университети няма такова изискване при записването на студента, други пък настояват за легализация чак на втората година от обучението.

Източник: actualno.com