Мнения

Все повече българи предпочитат образование в чужбина

Все повече стават българите, които предпочитат да завършат висшето си образование извън пределите на страната, коментира Ели Тончева, директор на консултантска агенция за образование в чужбина.

Масово се избират магистърски програми, независимо дали са със срок от една или две години. За предпочитане са и възможностите с включен стаж, независимо дали е заплатен или не. Това е една от гаранциите за намирането на работа след завършване.

Великобритания остава най-предпочитаната дестинация, като тази година там в бакалавърски програми са приети 1578 студенти от България. 31 декември 2013 г. пък е датата, след която страните от Острова отварят пазара на труда си за работници от България и Румъния. Студентите обаче ще имат право да работят легално не повече от 20 часа седмично.

Следващи по желание дестинации са Дания, Холандия и Германия.

Като причина за повишения интерес на българите към чуждите университети Тончева посочи многообразните програми и отличните условия, които те предлагат, както и възможността за стажове в международни компании и по-добрите перспективи за професионална реализация – както у нас, така и в чужбина.