Ученици

Всеки ученик – на определено място на матурата

Освен без мобилни телефони, както беше и досега, зрелостниците тази година ще влизат в залите и без химикалки. Там квесторите ще им раздават еднакви, пишещи с черен цвят химикалки. Без телефони и химикалки ще влизат и квесторите.

Това стана ясно на срещата на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов с журналисти, на която презентира мерките срещу преписвачите на матурите.

Нов момент е, че учениците ще имат точно определени места – редица и чин, като на чина ще бъде написано името на зрелостника.  При съмнение за нередна ситуация екранът ще се увеличава и така ще може да се установи и името да ученика. Чрез въвеждането на този елемент ще се знаят и имената на двамата квестори, които са в съответната зала.

„Имаме готовност, ако има твърде много сигнали за готвени нередности, да приложим и варианта с различна подредба на въпросите за всяка зала, заяви заместник-министър Стаматов. Той подчерта, че равнопоставеността се запазва, но разбъркването прави излишна търговията с решен изпитен вариант.