Ученици

Всеки трети ученик пие редовно!

Близо 30% от българските ученици редовно употребяват алкохол, показват данни от изследване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици, проведено през 2011 г.

Участие в проучването са взели 36 държави от Европа и над 105 000 ученици, родени през 1995. Изследването може да мине за доста представително, тъй като у нас са анкетирани 2217 деца.

Най-много пият в Чехия и Латвия. Там на практика всеки ученик е посягал към чашката поне веднъж в живота си, тъй като отчетеният процент е 95. У нас този процент е 87.

На обратния полюс са учениците в страна, която все по-често даваме за пример – Исландия. Там едва 57% обявяват, че са опитвали алкохол.

Около 18 на сто от подрастващите в Белгия, Германия и Малта пък пият алкохол всеки трети ден от месеца. По този показател страната ни е по средата на класацията ­ около 11 на сто от 16-годишните у нас са консумирали алкохол 10 и повече пъти в месеца. Най-примерни обаче са учениците във Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция, където почти не е отчетена употреба на алкохол, четем в „Монитор“.

Все по-модерно е да не се пуши, но у нас както винаги закъсняваме с модата. В челните места сме и по този показател. 66% от децата са дръпвали от фаса поне веднъж. За щастие сме относително далеч от „шампионите“ от Латвия, където 78% са опитвали никотин.

В Чехия този дял е 75 на сто, а в Хърватия, Естония, Литва и Словакия ­ между 70 и 74 на сто. Най-големи въздържатели и по този показател отново са учениците в Исландия – едва 26 на сто от тях са пушили поне веднъж.

Чехия е „първенец“ и в употребата на наркотици сред подрастващите, показва изследването. Там 43% от учениците са опитвали „забранения плод“. У нас всеки четвърти е опитвал някакъв наркотик.