Ученици

Всеки трети ученик без занималня

В 1787 училища от всички 1920 в страната, в които има деца от първи до седми клас, са сформирани групи за целодневно обучение.

Това сочат данни на просветното министерство, предоставени на „Монитор“.

С написани домашни вкъщи се прибират само 244 426 малчугани от всички 436 010 в начален или прогимназиален етап. Това на практика означава, че всяко трето дете е останало без занималня през тази учебна година.

Строги критерии

по които да бъдат приемани децата от 1-ви до 4-ти клас в занималните в общинските училища в Пловдив са въведени от някои директори. Причината е недостигът на стаи и напливът за целодневно обучение. Така например в начални школа разкриват само по една или две сборни занимални, като при подбора се дава предимство на учениците от социално слаби семейства и на тези, чиито братя и сестри учат в същото училище. Бедността се удостоверява с бележка за доходите на родителите. Друго условие е прием на деца с по един родител – сираци или на самотни майки.

Третият критерий е за деца, които живеят извън района на училището или такива първолаци, които имат затруднения в обучението. В други основни училища обаче материална база има, но заради пестене – за да не плащат заплати на нови учители, разкриват само по една безплатна занималня и предлагат на родителите платена услуга. Идеята е майките да си плащат месечна такса за частна паралелка. Интересното е, че частната занималня се намира на територията на школото и е до стаята, в която е безплатната общинска, се оплакаха родители пред „Монитор”.

Масово начални учителки още в първия учебен ден правят реклама на частни занимални и детски школи, като раздават на родителите листовки с телефони и адреси на платените услуги.

На територията на област Добрич има 69 училища. От тях в 55 има обучение на ученици от първи до четвърти клас и във всяко има осигурено целодневно обучение, каза началникът на РУО – Добрич, Жоро Тошков. 55 са и школата, в които има малчугани от пети до седми клас (прогимназиален етап). В 14 от тях обаче не е осигурена занималня. Във всички училища в общините Тервел, Каварна и Шабла пък има възможност децата да пишат домашните там. Липсата на занимални в прогимназиален етап в повечето от средните училища в Добрич в никакъв случай не е от липса на средства, тъй като целодневното обучение се финансира от държавата, обясниха директори. Не било и от липса на кабинети. Според директори занималня в прогимназиален етап се сформира само при изявено писмено желание от страна на родителите. Там, където няма целодневно обучение за по-големите деца, техните настойници не са го пожелали.

В София няма нито едно училище, в което да не е осигурено целодневно обучение, поне за първи клас, похвали се шефката на образователния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. В някои от школата дори има занималня за всички свои възпитаници. Сред тях е 176-о обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ в район Нови Искър. „В училището учат 149 деца от първи до седми клас и от тях 140 са в целодневно обучение. Останалите 9 са подали молба, че не искат да го посещават, тъй като имат занимания по английски език или футбол“, обясни директорът на школото Николай Радулов. Неговите възпитаници имат редовни часове до 13 часа, след това обядват за половин час и следобед прекарват 6 часа в занималнята – 4 учебни и 2 за спорт. За подготовката на малчуганите от първи до четвърти клас се грижат четирима педагози – всеки отговаря за един клас. За целодневното обучение на каките и батковците от 5-и до 7-и пък има трима учители – един по математика и биология, по физика и химия, и по история, география и английски език. Те се сменят спрямо потребностите на даден клас и на кой предмет трябва да наблегнат. Така ако на шестокласниците им предстои контролно или класна работа по математика, то следобед с тях се занимава учителят по математика. „Ползите от целодневното обучение са големи. Децата си правят домашните и си приготвят уроците. След това са готови да си играят“, смята директорът на 176-о училище. За целта в школото има възможност за занимания по карате, хореография, футбол и шахмат.

Осигурени са и телевизори в стаите, на които децата могат да гледат различни филмчета, след като приключат със заниманията си. Така по думите на Радулов и щуротиите, които правят хлапетата, са по-малко.

За всички деца от начален етап в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ също е осигурена занималня. В четвърти клас на всеки два класа е сформирана по една група, тъй като нямало достатъчно желаещи, обясни директорът на школото Диян Стаматов. „При родителите на по-големите ученици липсва интерес към целодневното обучение“, посочи той и допълни, че след 15 ч. 20-25% от децата си тръгват, за да отидат на частни уроци, плуване, бойни изкуства.

В Шумен, Пазарджик и Стара Загора също няма училища без занималня. В Русенско пък има 50 школа с целодневна организация на учебния процес от всички 70 училища в областта.

В Бургас са безплатни за всички от първи до четвърти клас

Всички училища в Бургас са осигурили безплатни занимални за началните класове от 1-ви до 4-ти. В малка част от тях обучението след обяд е организирано в сборни групи. „Това е по-скоро изключение от правилото и се налага там, където няма достатъчно деца, които остават на занималня“, обясниха от образователния инспекторат в морския град. След въвеждането на целодневното обучение в началния курс в Бургас вече няма платени занимални. „Започнахме да налагаме тази политика преди 4-5 години и към момента почти навсякъде е въведена целодневната организация. Директорите са съобразили броя на паралелките с материалната база и класните стаи, така че те да обезпечат целодневната форма на обучение. Правят се предварителни разчети, така че да се осигурят и необходимите средства за заплати в занималните“, коментираха от РУО – Бургас.

Във Варна намаляват паралелки, заради недостиг на стаи

Липсата на класни стаи е основната причина понякога желаещите да се включат в занималните да са повече от възможностите на дадено училище. Така в част от школата са направили сборни групи. Въпреки това няма училище във Варненско без целодневно обучение, коментира шефката на образователния инспекторат Венцислава Генова Тя посочи, че проблемът е основно в големите градове, където материалната база е остаряла и не съответства на новите изисквания на МОН за въвеждане на целодневно обучение на децата до 2025 г. За да се справят с този проблем, всички варненски школа имат свои концепции за обхващането в занималня на децата от 1-ви до 4-ти клас сега, а след това и до 7-и клас. В тях се предвижда намаляване на броя на паралелките до 2025-а, преустройство на класни стаи, както и изграждане на нова материална база, която да задоволи изискванията на училището. Според училищни директори занималните са добър инструмент за повишаване на подготовката и резултатите на учениците. Проверки на РУО-Варна са показали, че при ученици със затруднения при възприемане на учебния материал занималните повишават подготовката им и дават по-добри резултати. При свободно избрани извънкласни дейности пък дават по-голяма възможност за изява и разкриване на талантите им.

Източник: monitor.bg