Ученици

Всеки трети първокласник е с наднормено тегло

Всеки трети първокласник е с наднормено тегло или дори със затлъстяване. Този проблем се наблюдава и при други групи ученици до 12-и клас.

Изводът на експертите е, че при тях расте рискът от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Това показва национално проучване за хранителните навици и начина на живот на българските деца. Тези данни се потвърждават и от седем предишни проучвания, направени в периода 1998-2014 от Националния център по опазване на общественото здраве и анализи, Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи.

Оказва се обаче, че 5 на сто от малчуганите между 1 и 4 годинки също имат затлъстяване. За сравнение през 2007 г. този процент е бил 2,7.

По тези показатели българските деца са в топ 4 на Европейския съюз по наднормено тегло и затлъстяване. Преди нашите хлапета са тези в Гърция, Чехия и Великобритания.

Като основна причина освен нездравословното хранене специалистите по диететика посочват обездвижването на българските деца.

Учениците между 6 и 9 години престояват седмично по 25 часа пред телевизора, екрана на компютъра или телефона. За сравнение техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа, отбеляза доц. Светослав Ханджиев, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. За сравнение техните връстници от Белгия и Холандия се заседяват пред екрана максимум 14 часа. Плодовите сокове на закуска предразполагат децата към напълняване, допълни той.

Диетолозите сочат като най-сериозни проблемите в храненето на децата в ученическа възраст недостатъчната консумацията на мляко, риба и пълнозърнест хляб. Много по-често те се хранят с много колбаси, в които се съдържа повишено количество сол, шоколадови и сладкарски изделия, чипс и снаксове с високо съдържание не само на сол, а и на мазнини. 49% от тийнейджърите пък пият енергийни напитки минимум три пъти в седмицата.

В същото време физическата активност в ученическа възраст е ниска. Само 43% от момчетата и 27% от момичетата имат умерена до интензивна физическа активност. Съгласно препоръките на Световната здравна организация тя трябва да бъде поне 60 минути всеки ден.

Проблемите в детското хранене са следствие от липсата на здравословен модел в значителна част от българските семейства, от отсъствието на адекватна информация и обучение по здравословно хранене, от голямото влияние на масовата реклама на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, отчитат диетолозите.

Източник: monitor.bg