Ученици

Връчиха приза “Студент на годината“


На официална церемония по случай VIII издание на националния приз „Студент на годината“ заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков връчи наградата за 2014 г. на Владислав Харалампиев, студент в специалност „Компютърни науки“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Да бъдеш пръв сред първите и избран измежду няколкостотин студенти е голяма привилегия“. С тези думи проф. Денков поздрави победителя и му подари смартфон от името на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

Другата голяма награда „Чуждестранен студент на годината“ връчи доц. д-р Мария Фъртунова, директор на дирекция „Висше образование“ в МОН. Носителят на тази награда е молдовският студент Иван Иванов Доминика, който в момента е докторант в БАН.

Освен смартфони, двамата победители получиха покана от заместник-министър Денков  за стаж по специалността им в подходяща дирекция  в МОН.

Церемонията „Студент на годината“ 2014 г. се проведе в Централен Военен клуб – София, и бе организирана от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България.

Първото издание на конкурса се провежда през декември 2006 г. Идеята на инициативата е всяка година да бъдат отличени най-добрите студенти и докторанти от българските висши училища, а мисията й е да популяризира постиженията на талантливите студенти пред българската общественост.

В конкурса участват близо 130 души, а до финала достигат трима. Участниците трябва да отговарят на определени критерии, отнасящи се до постигнатите резултати в областта, в която се обучават. Те трябва да докажат своите постижения, представяйки документи за постигнати резултати в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Компетентно жури, в което са включени обществени личности, ректори, преподаватели, есперти от МОН и студенти, имаше нелеката задача да определи победителите в 10 категории: спорт, технически науки, педагогически науки, природни науки, хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, аграрни науки, изкуства, сигурност и отбрана, здравеопазване. Във всяко направление имаше по три номинации, съответно трето, второ и първо място.

Призът „Студент на годината“ за цялостен принос в развититето на студентските политики и на студентското самоуправление получи председателят на Общото събрание на НПСС и студент в МУ- Варна, Борис Андонов.

Освен наградите, победителите получиха възможност за провеждане на стаж по своята специалност в различни фирми, бизнес организации и институции, чиито представители уважиха събитието.

На официалната церемония награди връчиха още: министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, областният управител на Перник Ирена Соколова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на НАОА проф. Боян Биолчев, началникът на кабинета на Министерството на труда и социалната политика Жасмина Мирчева, председателят на MoveBG Саша Безуханова, бригаден генерал Тодор Дочев, ректор на НВУ – Велико Търново, д-р Елена Перчинска от Александровска болница, естрадната изпълнителка Кристина Димитрова.