Учители

Връчиха наградите “Неофит Рилски“

На 25 май в кинозалата на най-голямото столично училище – 18 СОУ „Уилям Гладстон“, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри тържествената церемония по връчването на почетното отличие „Неофит Рилски“.

„Наистина е много вълнуващо за всички нас да съм сред Вас и да връча тази награда, която е учредена през 1996 година“, заяви министър Танев в началото и поздрави присъстващите учители и директори, предложени да я получат.  Той каза още, че всички, които са получили това почетно отличие през годините, са вече „едно голямо българско семейство от извисени хора“ и пожела тази награда да получи повече публичност, защото това укрепва българския дух.

Най-напред министър Танев връчи почетното отличие на председателя на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, като й благодари за нейната дългогодишна и всеотдайна работа за развитието на образователното дело в България и издигане ролята и авторитета на българския учител. С почетната грамота за най-големи заслуги бе отличена и г-жа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката.

Проф. Танев благодари на двете за възможността да работят заедно в един екип и за подкрепата, която му оказват  за провеждането на реформите.

Янка Такева бе приятно изненадана от полученото отличие и сподели: „Днес е един от най-щастливите ми дни – 25 години работя за българското образование и за първи път получавам награда“.

Тя поздрави всички с високото отличие и определи присъстващите в залата като учители новатори, до които редом скромно работят още много, много учители. Г-жа Такева подчерта още, че българската образователна система е устойчива, а българският учител е един от най-добрите. От 137 страни българският учител заема 4 място по образователен ценз и професионален опит. Като важна задача за всички, работещи в сферата на образованието, която е продиктувана от времето, в което живеем, тя посочи създаването на иновативни политики и защитаването им пред европейските ни партньори. А като втора важна задача определи въвеждането на колежанското образование.

Такева връчи на министър Танев бронзова статуетка „Победа“ – Приз на синдиката на българските учители за постижения в областта на образованието, и по случай 24 май.

„С тези крила всички заедно да полетим!“, отговори министърът и заяви, че вярва на българското учителство най-много, защото без този гръбнак на образователната система, какъвто са те, нищо няма смисъл – нито наука, нито висше образование. Той пожела да бъде приет като един от тях, като приятел,  защото това, което всички искат е една реформа и по-достоен живот.

С приветствие и благодарност за присъденото отличие към присъстващите се обърна и г-жа Ваня Кастрева, която също бе изненадана от наградата. Тя каза, че макар да е имала шанса да работи в изключителни колективи през годините и като учител, и като директор на столично училище, а преди поста заместник-министър като началник на регионален инспекторат София-град, такова почетно отличие получава за първи път. Определяйки големия български книжовник Неофит Рилски като „Патриарх на българските учители“, г-жа Кастрева цитира негови думи, които стоят в кабинета й: „За всяко нещо – място, всяко нещо на мястото си.“ Тя каза още, че е изключително доволна от факта, че в „четата“, в която работи – екипът на Министерството на образованието и науката, няма предател, защото иначе би разбрала за наградата, и с такъв екип може да си сигурен, че пътят ще бъде труден, но ще бъде успешен.

Заместник-министър Кастрева поздрави учителите и директорите, както и всички присъстващи на тържествената церемония с изминалия светъл празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и им пожела здраве и все така всеотдайно да работят за благото на българското образование и бъдещето на нашите деца.

Грамотата „Неофит Рилски“ ежегодно се присъжда на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за приноса им в развитието на образователното дело в България, номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.