Учители

Връчиха наградите “Константин Величков“

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова връчи наградите „Константин Величков“ за изявени учители.

„В навечерието сме на Деня на народните будители. По съвсем естествен начин българският народ се обръща във време на кризи към символичните фигури от своята история и търси в тях упование и светъл пример.Честването на Деня на народните будители доказва, че въпреки трудностите и перипетиите на времето, успяваме да съхраним и предадем паметта за своите апостоли, съхранили през вековете нашия дух. Този празник ни припомня обаче и да се връщаме към примери отново и отново към собствената история, особено към периода на Възраждането, когато една единствена тънка книга, една история на нашия народ, се превърна в стихия, която сложи началото на могъщото движение на възход – на първо място чрез въодушевлението и страстта от силата на духовното израстване. От своя страна бе постигнато най-вече образованието. Образованието е сигурната гаранция за бъдещето на една нация. Скъпи учители, бъдете просветители и продължавайте напред!“, каза в приветствието си към наградените министър Коларова.

Отличените с наградата на МОН „Константин Величков“  учители приеха поздравления и от заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, от Янка Такева, председател на синдиката на българските учители, и от доц. д-р Александър Омарчевски – декан на Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, внук на Стоян Омарчевски – министър на просвещението на България в периода 1920-1922 г. През 1922 г. именно Стоян Омарчевски внася предложение в Министерски съвет за определяне на 1 ноември за Ден на народните будители.

На събитието присъстваха представители на социалните партньори,медии и други гости.

Наградата „Константин Величков“ се присъжда за високи постижения в професионалната дейност и принос в развитието на образователното дело в страната. Отличието се връчва ежегодно от 2005 г. за Деня на народните будители. Призът носи името на големия български писател и просветен деец Константин Величков. Връчва се на учители от различни предметни области, от различни етапи и степени на образование, от различни видове училища и детски градини, от различни населени места.

В категория „Работа с изявени и даровити деца и ученици; работа с деца със специални образователни потребности“ са наградени: Антония Рачева Колева – учител по английски език СОУ за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски“ – гр. Търговище, Жулиета Анастасова Димитрова – начален учител в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ – гр. София и Донка Стефанова Петрова – старши учител по физика и астрономия в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – гр. Габрово.

В категория „Методическа, творческа и иновативна дейност“ са наградени: Георги Мавров Кидиков – старши учител по предметите от философския цикъл в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Видин; Веселина Атанасова Георгиева – ръководител компютърен кабинет и учител по информатика и информационни технологии в СОУ „Иван Вазов“ – гр. Стара Загора и Евгени Симеонов Серафимов – старши учител по изобразително изкуство в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил.

В категория „Възпитателна дейност, работа с родителите и обществеността, извънкласни занимания“ са отличени Бистра Тодорова Йорданова – учител в ОДЗ № 1 „Чиполино“ – гр. Свищов, обл. Велико Търново и Йорданка Иванова Атанасова – старши учител по информационни технологии и икономически дисциплини в СОУ „Асен Златаров“ – гр. Шабла, обл. Добрич.