Мнения

Връчиха договори по програма “Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство (ЕИП)“

Mинистърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова и Н. Пр. извънредният и пълномощен посланик на Кралство Норвегия в България г-жа Гюру Катарина Викьор връчиха първите договори на бенефициенти по програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство (ЕИП)“, по мярка „Проекти за мобилност във висшето образование и науката“.

„За мен е изключително удоволствие да Ви поздравя с добре дошли на днешната церемония за официално връчване на договорите за индивидуална мобилност по програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство“, каза министър Клисарова при откриването на събитието в Министерството на образованието и науката.

„Чрез програма BG09 нашето министерство, заедно с трите си програмни партньора от страните-донори – Норвежкия център за международно сътрудничество в образованието, Исландския център за изследвания и Националната агенция за международно образование на Лихтенщайн, се стреми да предостави възможно най-добри условия за стимулиране на международния обмен и обмена на добри практики, да осигури повече съвместни дейности, по-тясно и още по-ползотворно сътрудничество между висшите училища и научните организации от България и от страните-донори по трите мерки на програмата“, подчерта още проф. Клисарова. Тя обяви, че предоставената финансова подкрепа  е безвъзмездна помощ в размер на общо 1 764 705 евро, от които 1 500 000 евро се предоставят от страните-донори, а национално съфинансиране от 264 705 евро.

Министър Клисарова благодари на участниците в програмата и лично на Н.Пр. г-жа Викьор за възможността да работят и „горят“ заедно в името на развитието на образованието.

„Много съм щастлива, че имам възможността да поздравя всички, които са тук днес, и да благодаря за вашите планове за наука и изследване в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез програмата за стипендии. Програмата за стипендии е една от 15 програми, които се изпълняват в България чрез ЕИП и Норвежките грантове, Исландия и Лихтенщайн. Самата програма за стипендии получава 1,5 млн. евро от фонда на всички програми, изпълнявани в България. Целта на тези грантове е подкрепа на икономическото и социално развитие на България, но също така и засилване на двустранните отношения с трите страни–донори“, подчерта посланикът на Норвегия.

Тя изказа своите специални благодарности на всички, които пътуват до Норвегия, и изрази увереност, че  научната им работа в Норвегия ще бъде и от полза за самите норвежки университети.