Мнения

Връзка с Гугъл-мап в новите е-учебници по история

Новите учебници по история за 5-ти клас на издателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ бяха одобрени от Министерството на образованието и науката и получиха максималните оценки от експертите в комисиите по отношение на съдържанието и дизайна.

Учебниците са посветени на античната история и са създадени в съответствие с новата програма по история и цивилизации за 5. клас, която влиза в сила от учебната 2016/2017 година. Заедно с печатните издания през одобрението на МОН са минали и електронните варианти на учебниците на „Анубис“ и „Булвест 2000“, които от тази година вече са разположени в нова електронна платформа, достъпна за всички видове устройства – стационарни компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони. Чрез нея учебниците на двете издателства могат да се ползват и офлайн след сваляне на съответното устройство. Издателска група „Анубис-Булвест“ предоставя на всички учители безплатен достъп до електронната си платформа, като персоналният код за достъп ще бъде отпечатан на самия учебник, който те ще получат.

Атрактивни илюстрации, кратки и разбираеми текстове са отличителните черти и на двата учебника, всеки от които има свой собствен облик. Проф. Христо Матанов, проф. Петър Делев  от СУ „Св. Климент Охридски“ и проф. Цонка Каснакова от Тракийския университет са водещите фигури в екипа на учебника на ИК „Анубис“, в който участват още гл. ас. Кабалан Мукарзел и преподавателката по история Татяна Рангелова. „Уроците са съобразени с възрастта на децата като обем и като оформление“, казва проф. Петър Делев. Според него най-голямото предизвикателство за авторския екип е било създаването на достъпен и разбираем за учениците текст. „Три пъти сме пренаписвали уроците за нови знания, докато намерим баланса между обем и съдържание“, каза още проф. Делев.

Учебникът на издателство „Булвест 2000“ е създаден под ръководството на Васко Арнаудов и Цветан Цветански – същите са автори и на учебника по история на Булвест 2000 за 7 клас. Новите членове на екипа на Булвест 2000са специалистът по методика доц. Виолета Стойчева от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и историчката Кина Котларска от Велико Търново. С цел по-голяма достъпност и прегледност на учебното съдържание екипът на Булвест 2000 е разположил всеки урок само върху една страница от учебника. Той съдържа общо 55 урока, които включват уроци за нови знания, уроци за упражнения, уроци за обобщение и уроци за годишен преговор.

Електронните варианти и на двата учебника по история и цивилизации на „Анубис“ и на „Булвест 2000“ имат връзки с Гугъл-мап, така че децата могат да видят, как изглеждат днес земите и древните паметници на античността, които изучават по този предмет. 

Източник: ИК Анубис – издателство Булвест 2000