Мнения

Време е за мандатност на директорите!

Недоволството срещу своеволията на директорите расте с всяка година. От време на време родители и учители протестират, но това сякаш не достига до просветното министерство. Проблемът назрява все повече.

Последният случай, отразен от медиите и от teacher.bg, бе протестът на столичното 81-во училище „Виктор Юго” в квартал „Младост”. Протестът бе срещу директорката Елена Налбантова, която е начело на училището от началото на предходната учебна година. Протестиращите твърдяха, че Налбантова унижава преподавателите и заради това има голямо текучество, откакто тя е директор. На една от срещите с учителите тя ги попитала: „Кой е урок №1? Урок №1 е, че директор на 81-во училище е г-жа Налбантова”. Отделно, минали протести са били предизвикани от агресивното й отношение към ученици.

Неведнъж от teacher.bg сме акцентирали на проблема с липсата на мандатност за директорите. Малцина са тези ръководители, които не се главозамайват от своята недосегаемост. Малцина са директорите, които остават човечни и се държат с подопечните си като с професионалисти. Често пъти педагозите биват разплаквани и унижавани от освирепели директори, които заемат поста си доживот. Ако директорът е главорез, това се отразява на цялото училище.
Голямата грешка на учителските мениджъри е липсата на диалог. Често пъти учителите се оплакват, че им се дават заповеди без право на отговор, няма чуваемост, няма и желание за разбирателство от страна на директора. Оттам следва и текучеството. Когато няма уважение към учителската професия, трудно можеш да задържиш кадри в училището.

Всичко това лесно може да бъде поправено с въвеждането на мандатност. Смяната на директора на 4 години ще се отрази отрезвително на всички онези, които си играят с нервите на учители, ученици, че и родители.
Апелът е към новия просветен министър – реформата в средното образование започва с въвеждане на директорски мандати и минава през премахване на делегираните бюджети! Всички други пътища ни връщат в ерата на феодалите!

Източник: Автор Веселина Стефанова