Институции

Вреди не онлайн общуването, а заместването с него на реалното

Според психолога Иван Игов обстоятелството, че подрастващите общуват онлайн не представлява проблем, защото по този начин те допълват социалните си контакти и благодарение на интернет и на технологиите имат възможности за комуникация и за обогатяване на социалната им активност, каквито до скоро не са съществували. Проблемът не е в използването на интернет за комуникация, според него, а се появява, когато общуването се измества от реалния във виртуалния свят. Друг проблем, който е и изключително сериозен е, че децата все повече стават жертва на насилие вследствие възможността Интернет да бъде използван за комуникация. Това той заявява в интервю за в. „Новинар“.

 

Подрастващите комуникират онлайн в сайтовете за запознанства и интернет чатовете.

 

Проблемът със заместване на общуването в реалния с общуване във виртуалния свят, според психолога, се проявява преобладаващо при подрастващите и при тези възрастни, които страдат от липса на комуникативни умения, но това не се дължи на самите възможности за комуникация в интернет, а е проблем на личностното развитие. Тенденцията, че социалните мрежи заместват нормалното общуване сред учениците е тревожна.

 

Злоупотребите с деца в Интернет в България се увеличават силно и през 2009 г. са два пъти повече, отколкото през 2008 г., според данни на Националния център за безопасен Интернет. През 2009 г. в Националния център за безопасен Интернет са получени 1200 сигнала за злоупотреба с деца онлайн, като 170 от тях са били реални. Тези 170 сигнала били за разпространение на незаконно или вредно съдържание за деца, или незаконно и вредно поведение в Интернет спрямо деца. Най-много сред регистрираните случаи са на разпространение детска порнография в Интернет. Подробности за злоупотребите с деца в Интернет в България, както и информация за фрапиращи случаи, Teacher.bg публикува преди около месец тук.

 

Мерките, които трябва да бъдат предприети, според психолога, са не в ограничаване използването на Интернет за социални цели от децата, а в обучение както на подрастващите, така и на родителите, и на учителите за това какви са опасностите в Интернет и как да се предпазят. Сега много възрастни нямат дори и бегла представа какво се случва в Интернет с децата, нито децата знаят какви са опасностите.

 

В тази насока в България се реализира кампанията „Децата безопасно в Интернет”, спонсорирана от Майкрософт България, целяща децата, родителите и учителите да знаят какви са опасностите в Интернет и как учениците да се предпазват. Посланията на кампанията са отправени до стотици хиляди деца и техните родители в цялата страна. Подробности за кампанията са публикувани тук и тук в Teacher.bg.