Училища

Вратите на университетите – широко отворени

Влизане с тройка в университет отдавна не е новина, но в последните години това се случва при все повече специалности. Това става ясно от минималните балове на първия етап от състезанието.

Най-ниски са баловете при класическите и нови филологии. В някои от тях са се класирали дори зрелостници, кандидатствали с оценка от матура, на която са изкарали тройка, съобщава „Монитор“.

Причината за това е, че те се пишат в листа с желания винаги, тъй като входът за тях е изпит по БЕЛ. В момента тройка на матурата може да вкара в университет без изпит явно неподготвени зрелостници, тъй като според много специалисти прагът за взимането на ДЗИ е прекалено нисък.

Най-ниска е летвата при италианската филология, където балът при момчетата е паднал до 9,66 при максимален 24. При френската прагът е 10,29, а при испанската – 12,72.

С доста ниски оценки са и приетите да учат математика. Най-ниският резултат при момчетата е 12,8, а при момичетата – 16,84.

С почти две единици се е сринал и балът при момчетата, мераклии да учат право – до 20,10 при максимален 30. Миналата година той беше 21,89. Това на практика означава, че при условие че кандидатите имат отлични оценки от дипломата, са успели да се класират с тройки на кандидатстудентските изпити. Занижен е и балът при момичетата, приети да учат право – до 24,81 при 25,45 миналата година, пише „Монитор“.