Мнения

Военното обучение – доброволно

Военното обучение не бива да притеснява учениците и студентите, тъй като ще е доброволно, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от „Монитор“. Тези дни стана ясно, че в последните два класа в школата и в някои университети се предвижда връщане на този тип обучение, за да ги подготви за определени дейности от живота.

Въвеждането е предвидено в проектозакона за резерва на въоръжените сили.

Ангелов (на снимката) поясни, че в училищата материалът ще е по-скоро теоретичени младежите трябва да придобият знания за задълженията на българските граждани по отбраната на страната.

Освен това целта е младежите да имат представа как да реагират при различни ситуаци, предизвикани от наводнения, земетресения и др. катаклизми. Това ще се съгласува и с МВР.

В гражданските висши училища се предвиждат курсове, отново на доброволен принцип, за обучение по начална и специална военна подготовка. Там всеки ще получи знания за това как да ползва оръжие например.

От МО искат да дадат основата, която би могла да накара младите хора да се ориентират към действителна военна служба след дипломиране или за служба в резерв. Законът ще предвижда редица привилегии за тези, които да избрали този път.

На отчет като запасняци се водят всички мъже до 65 г., а при жените пределната възраст ще е 60 г. Тези от тях, които не се отзоват на повиквателна при мобилизация, ще отнасят глоба до 1000 лв., предвижда още законът, който според плановете на МО трябвало да влезе за одобрение в Министерски съвет до две седмици.

снимка: capital.bg
Още по темата