Училища

Водопад скара директор и депутат

Сливенското 7-мо училище „Панайот Хитов“ отскоро се радва на екзотична придобивка – истински водопад. Съоръжението работи със специална помпа и е разположено във фоайето на сградата. То е в композиция със стара сливенска къща в умален размер, информира „Стандарт“.

Всичко това скандализира депутатката от Атака Калина Крумова, която е категорична, че подобно разточителство по време на криза е скандално. За изработката му са похарчени 6029 лв.

„Решението за водопада не е взето еднолично. Има училищно настоятелство, което си е казало думата по въпроса“, коментира директорката Веселина Райкова.

„Предвид че ландшафтът около град Сливен е богат на планински пейзажи, включващи различни скални образувания, а в града има стари къщи – паметници на културата, комисията смята, че съществуването му в сградата на училището не е целесъобразно от гледна точка на неговото естетическо и познавателно въздействие върху учениците“, пише в отговор на сигнала на депутатката министърът Сергей Игнатов.

Казусът се заплита от още няколко факта. Проверка е доказала, че за водопада и макета не са представени задължителните в случая проекти. Училището пък е платило за придобивката със средства от собствени приходи, разкрива журналистическа проверка.

Междувременно община Сливен е предложила на Регионалния инспекторат по образование директорката Веселина Райкова да бъде наказана.