Институции

Внимание! Рискът от педофили онлайн е еднакъв за всички деца

Всички деца, включително тези от стабилни и добре информирани семейства, които иначе не се приемат за рискова група, са изложени на еднакъв риск от получаване на сексуални съобщения или опит за сексуална злоупотреба с тях, показва изследване на английската неправителствена организация „Барнардос“.

Според проучването еднаквото ниво на риск се дължи на еднаквите начини на ползване на интернет от децата. Това тревожно заключение се подсилва и от резултатите на друго изледване, според което 48 процента от анкетираните деца споделят, че родителите им не са запознати с техните действия онлайн. Около 10 процента от децата смятат, че родителите им не умеят да използват световната мрежа, а 33 процента казват, че е по-лесно да разкрият истинския си характер онлайн, отколкото лице в лице с другите. Много от тях смятат, че изпращането на голи селфита (собствени снимки) е нещо нормално. Взети заедно, тези факти показват, че наистина всички деца са в риск, който се засилва от нарастващата употреба на мобилни устройства.

Спроред доклада на „Барнардос“ сайтовете, в които най-често се извършват педофилски посегателства срещу деца, са Фейсбук, Снапчат, Ask.fm, WhatsApp и Скайп. Много често комуникацията се води през мобилните телефони или устройства на децата.

Изводите от изследването се потвърждават и от дългогодишната работа по сигнали на българския Център за безопасен интернет. Почти при половината инциденти с непълнолетни онлайн, пострадалите са от семейства в добро социално-икономическо положение.

Докладът завършва със заключението, че родителите трябва активно да се интересуват от онлайн дейността на децата си и в случай че възникне рязка промяна в тяхното настроение или емоции, да имат предвид, че причината може да е нежелан контакт в интернет.

Източник: Safenet.bg