Ученици

Внимавайте с документите преди изпит!

Ученичка от София не е била допусната до втората задължителна матура – по свободно избираем предмет заради забравена служебна бележка. Ситуацията в която е изпаднала Михаела Спирова се разказва от „24 часа“ и предизвиква интересен казус.

Зрелостничката взима грешен документ на 23 май – вместо правилната служебна бележка за изпита по английски, тази че е допусната до матура.

Тя разбира за пропуска и се обажда да й я донесат, като междувременно обаче е получила уверението на квесторите, че може да се яви и без документа.

Малко преди да започне изпитът обаче става ясно, че тя няма как да държи изпита и директорката на училището, в което се явява я вади от залата.

Последва спор, в който всички реално са прави – и директорката, която спазва всяка буква от наредбите, но и ученичката, която обявява, че бележката ще я има до броени минути, но за съжаление не преди изпита. Според нея въпросът е по-скоро морален, тъй като просто не трябва лист хартия да влияе толкова много в подобни случаи.

Отношение по въпроса взима и РИО- София. Там са предложили промяна във формата на т.нар. служебни бележки за полагане на матура. Те са две и макар да имат различен смисъл за регистрацията на абитуриентите, са с абсолютно идентичен вид.

„Процедурата изисква да се направи повторна проверка на зрелостниците в залата преди изпита. И тъкмо при нея Михаела Спирова е извадена от залата. Ние не сме машина, ако бяхме, тя нямаше да влезе там изобщо. Тази служебна бележка е като билетчето в градския транспорт“, пък е мнението на директорката на училището Мая Георгиева.

Прочети цялата история тук