Учители

Внасяме учители от трети страни

Учители, балерини, циркови артисти и професионални спортисти са на-често търсените чужденци – граждани от трети държави, които се наемат на работа у нас.

Това съобщават от КНСБ. Право работодателите да наемат служители от трети страни имат едва след като са потърсили български специалист и не са открили такъв.

От началото на годината по този механизъм са наети 73-ма учители, 72-ма професионални спортисти, 33 балерини и 26 циркови артисти. „Повечето учители са езикови, а най-честите езици, които преподават са английски и немски. Спортистите пък идват предимно от Сърбия, Украйна, Русия и САЩ“, уточняват от КНСБ.

През първите шест месеца на годината да се трудят у нас вече са дошли 10 563 чужденци, като те са предимно от Украйна, Киргизстан и Молдова. Преди три години те са били едва 1224, съобщават от КНСБ. Сезонните работници са 9362 души, като от тях 3568 са камериерки, а 1700 са сервитьори. Като пиколо се трудят 376 чужденци, а като готвачи и помощници – 382 души. Освен в туризма има и такива, които работят в сектор „Земеделие“. На командировка у нас за първите шест месеца на годината са дошли 272 души от трети страни, а студентите от страни извън ЕС са 101.

От синдиката са категорични, че вносът на работници не решава проблема с работната ръка в страната. Те посочват още, че през тази година се очакват около 20 000 чужди граждани да работят у нас.