Ученици

Вместо тежки раници – шкафчета във всяко старозагорско училище

От новата учебна година всяко старозагорско училище да разполага с необходимия брой шкафчета за възпитаниците си. Инициативата е на кмета Живко Тодоров, а целта е да се разтоварят подрастващите от тежките ученически раници, които са принудени да носят всеки ден до и от училище. Децата ще могат да оставят учебници, помагала, спортни екипи и пособия, от които нямат нужда вкъщи.

Преди време 11-годишният Милан от Стара Загора разказа пред „Дарик“, че ежедневно носи 7-килограмова раница, която вече е оставила болезнени следи по раменете му. Родители пък организираха в няколко града на страната масово надбягване с тежките ученически чанти на децата си.

Кметът Живко Тодоров вече разпореди на архитекти да разработят проект, който предстои да бъде остойностен. След провеждане на обществена поръчка за всички старозагорски училища, от новата учебна 2018-2019 година може да пристъпим към реализацията на идеята, обясни ресорният заместник-кмет  Иванка Сотирова.

По думите й, едва 3-4 учебни заведения в града ни разполагат с шкафчета, които могат да се използват. Останалите са стари, амортизирани или не се заключват. Искаме да създадем лично пространство на всеки подрастващ, което той да използва максимално добре, допълни Сотирова. Поставянето на шкафчета ще бъде и част от бъдещите проекти за ремонт на образователната инфраструктура в общината. 

Източник: dariknews.bg