Ученици

Влизането в skype без регирстрация – удобства и опасения

Майкрософт отговориха на искането на многобройните потребители програмата за разговор Скайп да може да се ползва и без регистриране на профил. Всеки вече може да използва онлайн версията на програмата, като отиде на адреса skype.com, въведе някакъв псевдоним и натисне „Започнете разговор“.

Оплакванията на потребителите бяха, че в досегашния вариант трябваше да се създаде личен профил, за да може да се ползва програмата.

От една страна, това е удобство за потребителите, които не ползват Скайп редовно или пък не желаят да си създават профил, по който могат да бъдат идентифицирани.

Потребителят получава линк, който може да се изпрати по електронна поща или друг канал на друг потребител и с който той може да влезе във връзка с инициатора на разговора. Онлайн версията позволява също да се изпращат файлове, изображения и да се водят и видео-разговори.

От гледна точка на сигурността на децата и непълнолетните обаче възможността всеки с временен псевдоним да може да влезе във връзка с тях, без да има създаден личен профил, може да се окаже рисково. При този вариант потребителят няма да има възможност да види от какъв профил е поканата, за да прецени, дали да я приеме или отхвърли. 

Източник: safenet.bg