Учители

Вицепрезидентът: Достойното присъствие на България по света става държавна политика!

„За да присъстваме достойно и авторитетно по света, трябва да подкрепяме езика и културата си – това е едно мощно културно и политическо оръжие, което забравихме от Възраждането насам“, заяви вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

На нея двете дами стигнаха до съгласие, че  нобходима национална концепция, в която да залегне държавната политика за запазването на съществуващите лекторати за преподаване на български език във висши училища зад граница и за разкриването на нови.

На разговора присъстваха представители от Министерството на образованието и науката и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“.

Срещата бе инициирана от вицепрезидента във връзка с декларирания ангажимент и усилията й за запазването на българските лекторати в чуждестранни университети.  

Маргарита Попова и Анелия Клисарова бяха единодушни, че преподаването на български език в университетите зад граница е силна културна и духовна мисия и затова е необходима по-активна подкрепа на компетентните институции.

Източник: Пресцентър на МОН