Институции

Висшето за художници и актьори поскъпва най-много

Националната художествена академия и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ вдигат най-много таксите, става ясно от публикуваните за обществено обсъждане такси в държавните висши училища за учебната 2019/2020 г.

Годишното обучение в художествената академия поскъпва с 200 лв до 1260 лв. за всички специалности без „Изобразително изкуство“ и „Реставрация“

В НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ новоприетите студенти във всички специалности ще плащат със 150 лв. повече – от 1500 лв на 1650 лв. на година.

В СУ „Св. Климент Охридски“ пък скачат таксите в 11 специалности.

Сред тях са всички във Факултет по журналистика и масова комуникация, които стават 600 лв., както и „Туризъм“, „Европеистика“ и „Политология“, „Философия“, за които ще се плаща с 40 лв. отгоре. Най-голямо е увеличението в Алма матер за задочното обучение по „Филология“ – със 100 лв.

С 40 лв. повече ще плащат и бъдещите редовни бакалаври, магистри и магистри след бакалавър в специалностите „Администрация и управление“, „Туризъм“ и „Филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Вместо досегашните 460 лв., тяхната такса за година става 500 лв.

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ пък има скок в таксите за всички специалности за български граждани. Увеличението варира между 15 лв. (например за специалностите от направление „педагогически науки“, които стават 575 лв.) и 70 лв.( при „Администрация и управление“, „Икономика“, „Туризъм“, които стават 530лв.). Същото се отнася и за специалностите в Русенския университет „Ангел Кънчев“. С изключение на „Архитектура, строителство и геодезия“, която остава 690 лв., всички такси за бакалаври скачат с 40 лв.

В Химикотехнологичен и металургичен университет в София таксите за обучение във всички бакалавърски и магистърски степени се увеличават с по 100 лева, съответно на 700 лв. и 800 лв.

Висше Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров“ също предлага увеличение на таксите за бъдещите си студенти на част от специалностите с 30 лв. „Администрация и управление“ и „Национална сигурност“ в Националният военен университет „Васил Левски“ пък скачат със 100 лв.

Медицинските университети във Варна и Плевен предлагат по-високи такси за студентите от първи и втори курс спрямо тези в трети – пети.

В Технически университет – Варна за всички професионални направления в област „Технически науки“ , „Общо инженерство“, „Социални дейности“ и „Растениевъдство“ обучението за редовни бакалаври скача със 100 лв. Увеличението за задочниците пък е между 100 лв. и 150 лв.

Университетът по хранителни технологии в Пловдив предлага по-високи такси за бакалаври и магистри в специалности „Икономика“ и „Туризъм“, които стават 530 лв, а за докторанти 780 лв.

Между 20 лв. и 40 лв. ще е увеличението на част от таксите за обучение на в Тракийският университет в Стара Загора, сред които са педагогическите, „Икономика“, „Енергетика“.

В Икономическия университет във Варна увеличение ще има във всички бакалавърски програми, с изключение на „Информатика и компютърни науки“, която остава 900 лв..От ВУЗ-а предлагат новоприетите да се обучават за 530 лв. вместо тазгодишните 462.

През учебната 2019/2020 г. в държавните университети в страната ще се обучават над 160 000 брой учащи – 155 000 студенти, 5000 докторанти и 6 000 военни.

Източник: monitor.bg