Училища

Вижте училищата, постигнали най-добри резултати на матурите

Министерството на образованието и науката оповести кои са училищата, постигнали най-добри резултати на матурите. В топ 10 на „отличниците“ по Български език и литература попадат седем столични училища, две пловдивски, както и Ловешката езикова гимназия „Екзарх Йосиф“. Сред 10-те с най-добри резултати по втория държавен зрелостен изпит отново влизат седем училища в София, както и по едно училище от Варна, Русе и Пловдив.

Малко над 5 800 са зрелостниците, които имат поне една слаба оценка и няма да се дипломират на тази изпитна сесия, а 66 са тези с по две пълни шестици. Средната оценка по български език и литература е 4,13, а на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор – 4,38. С най-високи резултати за София-град, Смолян и Варна, с най-ниски са Кърджали, Ямбол и Разград. Във всички региони резултатите от втория задължителен държавен зрелостен изпит са по-добри от тези по БЕЛ, с изключение на Перник.

По-малко са слабите, но също и отличните оценки, повече са групираните около средата, обясни директорът на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ към просветното ведомство Евгения Костадинова.

Традиционно най-добре са се представили профилираните гимназии, а най-слабо – професионалните. Не е изненада и това, че успехът на момичетата е по-висок от този на момчетата. Интересно е, че резултатите им по математика тази година са напълно равни. Средният брой точки е най-висок на изпитите по чужди езици, а най-нисък – по география и икономика. Не може да се говори за тенденция към повишаване на резултатите, категоричен е министърът на образованието Красимир Вълчев.

Източник: dariknews.bg