Ученици Училища Учители

ВИЖТЕ предлага новини, написани за деца

Стартира „ВИЖТЕ“ – първата българска онлайн платформа за новини и истории, насочена към деца от 7 до 14 г.. Медията говори на език, разбираем и увлекателен за децата и младежите и ще покрива всякакви теми: екология, финанси, здраве, култура, политика и др. Към всяка новина има кратък въпросник, който насърчава децата да осмислят прочетеното. Така, докато четат качествена журналистика, писана специално за тях, децата ще трупат точки в играта на четене с разбиране и неусетно ще градят основите на своето гражданско образование, ще развиват своята медийна, дигитална и четивна грамотност – но чрез игра.

Всеки делничен ден „ВИЖТЕ“ ще публикува нова статия по тема, която вълнува децата, а всеки месец ще се допитва до децата за темите, които ги вълнуват, за да може да отговори на интересите им. Първите 30 новини на изданието ще разкажат за вулкана, който изригна в Исландия на 19-и март през погледа на 12-годишния Алекс, за това как да се пазим от хулиганите в мрежата, за зелената кампания на колела “Горичка в количка”, за това какво представляват данъците и други.

За “ВИЖТЕ” пише екип от професионални журналисти с разнородни интереси и умения извън журналистиката. Сред тях са аниматорите Вера Траянова и Милен Витанов, медийният анализатор и изследовател на когнитивните процеси Константина Василева, дългогодишният журналист Антоанета Баева, която работи за Националната мрежа за децата, детският автор Елена Владова. “ВИЖТЕ” има и деца кореспонденти от Кения, Индия, Исландия, които разказват новини от техните страни.

“ВИЖТЕ: Новините на детски език” се случва с помощта на Фондация „Робърт Бош“ и посолството на САЩ.

Успех на проекта!