Ученици

Вижда ли се краят на домашните за учениците у нас?

Вижда ли се краят на домашните за учениците? Докато във Финландия те вече са отживелица, у нас тази практика продължава с пълна сила, въпреки въвеждането на целодневното обучение в училище. Родителите масово споделят в социалните мрежи писмото на една канадска блогърка, която наскоро обяви дома си за свободна от „домашни зона”.

След 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Според родителите това не е нормално. В Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоционално и физически на учениците.

„Целодневното образование в България не е задължително. То е по-скоро като помощ за родителите, тъй като голяма част от тях нямат възможност да работят на половин работен ден и после да помагат на децата за домашните”, заяви пред NOVA училищният психолог Мария Михайлова.

Децата, които са оставени в училище, за да учат и после родителите ги взимат, за да ги заведат на други уроци, са под абсолютен стрес”, на мнение е психологът. По думите й децата в училище са много по-ангажирани, отколкото родителите на работа и имат нужда да излизат, да играят и да не се прекалява с болната амбиция.

Източник: nova.bg