Мнения

Видеоурок за националния трибагреник

И до днес няма ясен отговор кой, кога и как създава българския трикольор. Историята липсва и в учебниците, за това БНТ и Министерството на образованието създадоха специален видеоурок, който влиза в класните стаи през новата учебна година. Отпечатването на дисковете вече започна, а в сряда министърът на образованието ще връчи първите бройки на директорите на български училища зад граница.

Символиката – трите основни съсловия на обществото. Бяло – духовенство, зелено – работници, червено – войници. Цветовете присъстват в българските флагове през Средновековието, но сегашната им подредба е дело на 14-годишната Стилияна Параскевова от Браила. Приготвено за войските в предстоящата Освободителна война, знамето е забранено от Русия, а по-късно изчезва.

При приемането на Търновската конституция депутатите пропускат да запишат, какъв да е националният флаг на страната ни. Притиснати от идваща Великденска ваканция, набързо решават знамето ни да бъде бяло, зелено, червено, разположени хоризонтално.

Източник: БНТ