Мнения Ученици Училища

Видеото „Онлайн тормоз“ помага на децата да се справят с опасностите в Мрежата

Видеото „Онлайн тормоз“ говори за тормоза на децата в Интернет. Негов автор е Силвия Дончева, в партньорство с Националния център за безопасен интернет (www.safenet.bg). Тя е била вдъхновена да го създаде, тъй като е станала свидетел на онлайн тормоз върху дете и последствията от него. Благодарим ѝ, че като родител, обръща внимание на този сериозен проблем за българските деца.
Учениците учат дистанционно, игрите са вече онлайн, социалните мрежи са новите места за общуване с връстници. Възможностите, които Интернет предоставя, са на практика безкрайни. Съвременните деца са само на един клик разстояние от всички масиви от информация, срещите по между си организират все по- често в нечий сървър, училищните тестове се правят пред камера. Комфортът да учиш и да общуваш със света от уюта на дома си е добре познат на подрастващото поколение.
За съжаление освен удобство и знания, Интернет крие и някои рискове за децата ни. Един от най-често срещаните е онлайн тормозът. Всяко пето дете става жертва, и за съжаление деца тормозят онлайн свои връстници. За разлика от училищния тормоз, който е ограничен във времето и пространството на училищната среда, онлайн тормозът се случва 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и може да продължи с месеци. Той се случва пред очите на много хора, в общи чатове и социални мрежи.
Източник: Safenet.bg