Институции

Видеоигрите могат да имат позитивен ефект върху децата

Видеоигрите са сред любимите занимания на децата. В същото време мнозина мислят, че те може би имат вреден ефект върху най-младите потребители на дигиталните технологии. Ново проучване изследва връзката между времето, прекарано в игри и психичното здраве на децата и техните познавателни и социални умения. Изводът от изследването е, че видеоигрите могат да имат позитивен ефект върху децата.

Взимайки предвид точната възраст на детето, пола и броя на децата в дадено семейство, проучването установява, че честото играене на видеоигри увеличава близо 2 пъти шанса за развиване на по-силен интелект у децата и за постигане на високи резултати в училище.  Проучването не открива сериозни психологически проблеми, породени от честата употреба на видеоигри, за които самото дете, родител или учителка да са споделили. В същото време децата, които играят по-продължително, изпитват по-малко проблеми при общуване с връстници. Според споделеното от родителите, едно на всеки пет деца играе видеоигри по повече от 5 часа на седмица.

Резултатите се основават на информация от проучване, проведено с деца между 6-11-годишна възраст. Родители и учители са оценили психическото здраве на децата чрез въпросник, а самите деца са отговорили на въпроси, зададени им по интерактивен начин. Учителите са оценили академичните успехи на децата.

„Видеоигрите често са съвместна дейност, която децата в училищна възраст практикуват. Резултатите показват, че децата, които често играят, са по-предразположени към разбиране и интегриране в училищната общност. Въпреки това поставянето на лимити при играенето на игри остава важен компонент от родителската отговорност за цялостния успех в училище на децата“, казва д-р Катрин Кейс, асистент-професор в университета, провел проучването.

Проучването показва, че видеоигрите могат да развият различни полезни качества у децата и тийнейджърите като комуникативност и умение за вземане на бързи решения. Редуването на игрите с дейности и преживявания в реалния свят са начин за предотвратяване на възможни негативни последици като прекалената употреба, умората и раздразнителността.

Повече информация за видео игрите с насилие може да намерите тук.

Повече информация за пристрастяването към интернет може да намерите тук.

Източник: safenet.bg/ https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160308135128.htm