Институции

Версия на IE8 предпазва децата от опасности в Интернет

Корпорацията Microsoft съвместно с Центъра за защита на децата от опасностите в Интернет и от експлоатация (Child Exploitation and Online Protection Centre – CEOP) създаде нова версия на интернет браузъра си Internet Explorer 8 (IE8), чрез която подрастващите могат да се лесно информират как да се предпазват в интернет.

 

Новата версия е част от инициативата Световен ден за безопасен Интернет, отбелязван на 9 февруари и посветен на детската безопасност онлайн. Световният ден за безопасен Интернет бе отбелязан и в България, за което Teacher.bg публикува подробности.

 

Тази версия на браузъра е насочена към цялото семейство. Предоставя на използващия я достъп само с един click на мишката до инструменти, докладващи за неподходящи интернет сайтове и предоставящи възможност за уведомяване на властите. Тези инструменти също предоставят съвети и помощ за това как децата да се справят с кибер тормоза (cyber bulling) и с нежеланото внимание, на което често стават обект.

 

Версията е налична за сваляне за всеки, който желае да се възползва. Тези, които вече са инсталирали Internet Explorer 8 на компютрите си, могат само да добавят нови компоненти към браузъра си, което се извършва много лесно – за целта е необходимо да добавят бутона „Click CEOP” към лентата с инструменти на браузъра си, да добавят „CEOP Search” към IE8, както и „Internet Safety and Security Search

 

Бутонът „Click CEOP” препраща към уеб страница, съдържаща комплект от препратки към други сайтове. В горната част на страницата се намира бутон, препращащ към сайта на с Центъра за защита на децата от опасностите в Интернет и от експлоатация (Child Exploitation and Online Protection Centre – CEOP), под него са подредени други препратки по темите: кибер тормоз; вируси; вредно съдържание; хакерство; мобилни проблеми; сексуално поведение. В долната част на страницата има препратки към други, базирани на възрастта на потребителя – 5-7 г.; 8-10 г.; 11-16 г.; родители; учители.

 

Другите две характеристики – „CEOP Search” и „Internet Safety and Security Search” са добавки (add-ons) към IE8. Те добавят към полето за търсене по ключови думи, в горната част на браузъра, автоматично препращане към безопасното търсене в Bing – напр. при търсене по ключова дума „секс” по този начин, в резултатите на екрана се показват сайтове, обучаващи в безопасно сърфиране в интернет.

 

Целта на новите характеристики в интернет браузъра на Майкрософт е да обучава децата как да използват интернет безопасно. Това обаче, не премахва нуждата родителите сами да поемат инициативата и да наблюдават поведението на децата им в Интернет. Акцентът в инициативата е децата да бъдат образовани как да ползват интернет безопасно, вместо им бъдат налагани ограничения за достъп до мрежата.

 

Именно по тази тема бе изказването на г-н Огнян Киряков – управляващ директор на Майкрософт България, по повод Световния ден за безопасен Интернет – 9 февруари, когато той каза, че отговорността е на родителите и учителите, които е необходимо да знаят, че интернет може да бъде също толкова опасен, колкото и реалният живот, като коментира: „Пълният контрол не е адекватно решение, когато говорим за възпитанието на младите хора, но тук е ролята на възрастните, които трябва да познават опасностите и да подготвят децата си”.

 

Г-н Киряков съобщи и тревожни статистически данни за ползването на интернет от учениците, които са резултат от международно проучване на Майкрософт и част, от които са публикувани тук в Teacher.bg.