Мнения

Вербалната агресия измества физическата в училищата във Варненско

През последната година се увеличават случаите на вербална агресия в училищата на територията на област Варна, но физическата намалява, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова пред „Черно море“. „Важно е да се подчертае, че се понижава броят на нападенията към учители от страна на ученици и родители, което показва, че авторитетът на българските педагози започва да се възвръща. Разбира се, това все още не в степента, в която е било преди години или, в която трябва да бъде, но работим отговорно, за да се случи“, допълни тя.

Превенцията на агресивното поведение в училище е във фокуса на вниманието на РУО-Варна през последните три години. Прояви на физическо или вербално нападение се овладяват още на ниво училище, като се изпълняват успешно различни механизми на превенция.

„Прави впечатление, че физическата агресия в училище намалява, но тя се премества на улицата. Проблемът с участието на ученици в агресивни прояви на улицата е поредната задача, върху която сме се съсредоточили и започваме с отработването на различни механизми за справяне с порочната тенденция“, каза още Венцеслава Генова.

Източник: chernomore.bg