Мнения

Великобритания осигурява лаптопи и интернет за 270 000 ученика

Министър-председателят на Великобритания – Гордън Браун е заявил, че британското правителство ще осигури безплатно преносими компютри и широколентов интернет достъп до дома за 270 000 ученици в страната, които са от семейства с ниски доходи. За постигане на това ще бъдат изразходвани 300 млн. британски лири.

 

Целта на начинанието е всички семейства да получават през интернет цялата училищна информация, свързана с децата им – оценки, присъствие в часовете, бележки за поведението, учебна програма, училищни събития, училищни новини и мн. др.

 

Правителството гарантира, че през 2010 г. всички ученици от средното образование ще бъдат осигурени с преносими компютри и широколентов интернет достъп, а през 2012 г. и от основните училища.

 

В България немалко училища вече са приложили най-съвременни системи за електронно обучение – те са внедрили системата Live@edu на Microsoft, възможностите на която която в Teacher.bg описахме тук, а тук се намира видеогалерия със записи на прилагането Live@edu в български училища. Подробности на български език за Live@edu има в специализирания български портал за системата – http://www.liveedu.bg/, където учителите могат да обменят опит и мнения.