Институции

Великобритания запазва такси и кредити за наши студенти

За септември 2020 кредитирането върху таксите на обучение във Великобритания се запазва, и то за целия период на следването.

Дори и да има промени заради Брекзит, младежите, които кандидатстват сега, ще са при заварено положение и за тях условията няма да се променят. Това обясни Николай Христанов, координатор на проекта „Световно образование”. Изложението събра днес в Грандхотел „Пловдив” представители на различни вузове в цял свят. Таксите за най-желаната дестинация – Великобритания, остават 9250 лири и студентите ще теглят кредита върху тази сума. В Шотландия има такса, но тя се покрива безвъзмездно от правителството и на практика там 4 г. българите се обучават безплатно.

Отчитаме интерес към Великобритания на ранните записвания, вече са подадени 35 кандидатури от Пловдив, обясни Христанов.  Същата тенденция се наблюдава за Оксфорд и Кеймбридж.

Най-често кандидатите от България избират компютърни науки, бизнес, инженерни специалности, интериорен и графичен дизайн, психология, международни отношения и политика, медии и комуникации.  Има и по-нетрадиционни специалности:  спортен мениджмнът, наука за здравословното хранене, биотехнологии, биология, генетика. Имаме кандидати за оптометрия, киберсигурност,  спортна журналистика, филмово и телевизионно изкуство, корейски в Азия, музикален бизнес, двама кандидатстват в специалност „Композиране и писане на песни” в институт на Острова, каза консултантът на „Интеграл”.

Добра  дестинация е и Холандия. Там има доста програми на английски – бизнес, инженерни науки, биология, химия, международно право, гейм дизайн, туризъм, креативен бизнес, компютърни науки. Медицина се учи 3 г. на английски и 3 г. на холандски.

15% от завършващите средно образование кандидатстват в чужбина. По данни от миналата академична година , около 6000 българи учат във Великобритания, към 3120 се обучават в Холандия. Там сме на шесто място по брой студенти след Германия, Гърция, Китай. За Холандия има ръст на броя студенти заради неясната ситуация около Брекзит. Някои предпочитат да имат резервен вариант. Допълнителен стимул е решението на холандското правителство  да намали таксите за първокурсниците от ЕС наполовина за първата година от следването – от 2143 на 1070 евро.

Има интерес също към  Италия и Испания, както и към Франция и Белгия – с френски език. Възпитаници на езиковите гимназии търсят алтернатива с ползване на втория си чужд език.

Расте интересът към инженерни науки

Увеличава се интересът към инженерните специалности. Заради необходимостта от такива кадри университетите много усилено търсят студенти, които да се обучават в такива програми. Ако завършат в Холандия, те могат да си намерят работа само с английски, без да е нужно да говорят и холандски, обясни Николай Христанов. Това е валидно и за Дания и Швеция, които наблягат повече на иновациите в сферата на технологиите. Те търсят свежа работна ръка, която да остане и да натрупа опит.

Програма „Либерал артс” за неориентираните

Стремежът трябва да е към качествено образоването в чужбина, а не на всяка цена да учим зад граница, без значение от дестинацията, съветва Николай Христанов. Добре е специалността да се избере на по-ранен етап. При колебания има тестове за кариерно ориентиране и курс „Кариерен навигатор”. Спрямо сферата после трябва да се избере най-доброто място. „Не винаги най-престижните университети са най-подходящи  за определена специалност – предупреждава консултантът. – Може тя да изисква по-практически знания и умения. А Оксфорд и Кеймбридж например са насочени повече към теоретична и изследователска дейност. Изборът трябва да е компилация от ранг на университети,  качество на образованието и финансови  измерения – къде би било най-подходящо да се учи като разходи, издръжка, стипендии.

За тези, които не са категорични в избора си, са тъй наречените програми „Либерал артс” – първите 2 г. в тях се учи по-общо и после се избира какво да се специализира. Това е съчетание на различни области – могат да учат психология, икономика, философия Възможни са различни комбинации – например  бизнес с компютри или политика с език.

Сроковете:

15 октомври – за Оксфорд, Кеймбридж, както и медицина и стоматология във Великобритания

15 януари – за всички останали специалности във Великобритания, както и в Холандия – за програмите със специална селекция и допълнителен тест за попадане в квотата на международните студенти. Тези програми са основно в академичните университети.

15 март – Дания

15 юли – Германия и Австрия, с вече издадена диплома

С Том и Джери – към Канада

Да учи анимация е  мечта на Мая Белакова ,още откакто гледала първите серии за Том и Джери като дете. Единайсетокласничката по графичен дизайн в Математическата гимназия дойде на изложението „Световно образование” с конкретно намерение – да проучи как може да следва такава специалност в Канада. Избрала държавата, след като първоначално поровила сама в интернет.  Засега сондажите й сочат, че в Канада е два пъти по-евтино, отколкото в САЩ. И Мая вече готви портфолиото си. Засега е ясно, че нейният рисуван герой ще е момче, с по-малко мускули и повече сила в главата.

В чужбина образованието е на по-високо ниво и има повече възможности, след като го завършиш, смята съученичката на Мая – Александра Грозева. Тя смята да продължи с графичен дизайн в Холандия. Има приятелка, която учи там, и й е разказала какво е. Колкото до парите – ще се разчита на студентски кредит.

Източник: marica.bg